CITY OF MADISON
CITY ATTORNEY’S OFFICE
Room 401, CCB
266-4511

March 21, 2000
OPINION 2000-005
TO: Ald, Ken Golden, District 10
FROM: Eunice Gibson, City Attorney
SUBJECT: Conflict of Interest

You have asked my opinion as to whether or not you are required to abstain from voting
and participating in City action relating to the New Loft. In my opinion, such abstention is not
required.

You have furnished me with the following factual background: Your adult daughter lives
at her own residence and is self-supporting. She is employed full time as a health educator by
the Center for Prevention Intervention (CPI), formerly Picada. The New Loft, formerly an
independent agency, is now also run by CPI, but there is no program or funding connection
between the two branches of the merged agencies. In the 2000 City budget, CPI was allocated
funds for services provided to young people at the New Loft. At present, the New Loft program
occupies space in a City-owned building. Because of Overture Foundation activities, the New
Loft program will need to seek a new location. As a member of the Overture Advisory
Committee, you have authority to take part in formulating plans for the City's participation in the
relocation process. That process could include City funding. As a member of the Common
Council, you have authority to participate in approving or disapproving City funding and other
City policy actions affecting the New Loft.

The City Code of Ethics, Sec. 3.47, Madison General Ordinances (MGO)
defines "immediate family" as follows:

3.47(2)(d) (d)"Immediate family" means 1. An individual's spouse or designated family
or registered domestic partner, or 2. An individual’s relative by marriage, lineal descent
or adoption who receives, directly or indirectly, more than one-half of her or his support
from the individual or from whom the individual receives, directly or indirectly, more
than one-half of her or his support.
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Because your adult daughter is self-supporting, she is not a member of your immediate
family for the purpose of the Code of Ethics.

Sec. 3.47 (5)(a)1. provides: Standards of Conduct.

@) 1.Use of Office or Position. No incumbent may use or attempt to use her or his
position or office to obtain financial gain or anything of value or any advantage,
privilege or treatment for the private benefit of herself or himself or her or his
immediate family, or for an organization with which she or he is associated.

Even if the New Loft were to receive additional City funds, that would not constitute
financial gain or anything of value or any advantage, privilege or treatment for your private
benefit. Sec. 3.47 (5)(a)1., MGO.

Sec. 3.47 (5)(a)3. provides:

3. Limitations on Actions. Except as otherwise provided in paragraph 4, no incumbent
may:

a. Take any official action affecting, directly or indirectly, a matter in which she or
he, a member of her or his immediate family, or an organization with which she
or he is associated has a financial or personal interest;

b. Use her or his office or position in a way that produces or assists in the production
of a benefit, direct or indirect, for her or him, a member of her or his immediate
family either separately or together, or an organization with which the incumbent
or her or his immediate family member is associated. copy from ordinance.

If, either as a member of the Council or of the Overture Advisory Committee, you were
to take official action to award City funds to the New Loft program, such an action would not
affect you, either directly or indirectly. Further, the New Loft is not an organization with which
you are associated or in which you have a financial or personal interest. (The term "associated",
in the City's Code of Ethics, means that you are director or officer or own at 2% of the
outstanding equity of an organization. Sec. 3.47 (2)(b), MGO. "Personal interest", in the City's
Code of Ethics, means any interest greater than nominal, direct or indirect, arising from blood,
marriage, adoption . . . or from close business, political or other association. Sec. 3.47 (2)(f),
MGO.)

A related, but different, requirement appears in Sec. 3.47 (5)(f)1.,MGO, but the effect is
the same.

Sec. 3.47 (5)(f)1.provides:
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()] Disclosure and Disqualification.

1. An elected official who has or whose immediate family member has a
financial or personal interest in any matter coming before the Common
Council shall disclose on the records of the Common Council the nature
and extent of such interest. This provision shall not apply if the elected
official disqualifies herself or himself from participating in discussion of
the matter and from voting on it. An elected official shall disqualify
herself or himself from discussing and voting if the matter under
consideration involves her or his or her or his immediate family member's
financial or personal interests to the extent that such interests conflict or
appear to conflict with her or his official duties or would impair or
reasonably be expected to impair her or his independence of judgment or
actions.

As | have already concluded, on the facts presented, you do not have a financial or
personal interest in this matter, should it come before the Common Council. Neither do you
have any interests in this matter which conflict or appear to conflict with your official duties or
impair or reasonably appear to impair your independence of judgment or action. Under the facts
you have presented, any connection between your daughter's employment with CPI and City
financial assistance to the New Loft is simply too remote to impair independence of judgment.

Eunice Gibson
City Attorney

EG:nje
CAPTION: An alderperson does not violate the City's Code of Ethics by voting to approve
financial assistance to one program provided by an agency when the alderperson’s adult child is

employed by another program sponsored by the same agency.

cc: Mayor
City Clerk

F:\COMMON\Opinions\Golden 00-005.wpd





