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CITY OF MADISON 
CITY ATTORNEY’S OFFICE 

Room 401, CCB 
266-4511 

 

 
DATE: May 30, 2003 

 
 

OPINION NO. 3-003 
 
 
TO: Ald. Austin King, District 8 
 Ald. Gregory Markle, District 15 
 
FROM: James L. Martin, City Attorney 
 
SUBJECT: SECTION 2.16, MADISON GENERAL ORDINANCES 
 
 
You have requested an opinion on how to interpret Section 2.16 of the Madison General Ordinances. You 
indicate that there is confusion among new alders about when and how an abstention or non-vote is counted 
to determine whether the Mayor may cast the eleventh vote. 
 

RELEVANT ORDINANCES AND STATUTES 
 

Madison General Ordinances (MGO) 
 

Sec. 2.16 Aye and No Vote. 
 

(1) The ayes and noes shall be taken and recorded upon any question before the Council, upon 
the call of any two members.  While the Clerk is calling the ayes and noes, the members 
shall vote from seat, and it shall not be in order for any member to explain his vote during 
the calling of the ayes and noes. 

 
(2) Any member present who, when a matter is put to a roll call vote, passes, fails to vote or 

refuses to vote shall be recorded as voting “No” for the sole purpose of determining the 
Mayor’s entitlement to vote.  This rule shall not apply where a member abstains from voting 
by reason of a conflict of interest. 

 
(3) Any unexcused absence at the time a roll call vote is taken shall be recorded as “not 

present”. (Emphasis Supplied). 
 

Sec. 2.18  Majority Vote of All Members Required.  All laws, ordinances, rules, resolutions and 
motions shall be passed by an affirmative vote of a majority of all the members of the Common 
Council unless an extraordinary vote is required by law. 
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Sec. 2.32  Roberts Rules of Order to Govern Council.  In the absence of a standing rule the 
Council shall be governed by Roberts Rules of Order. 

Wisconsin Statutes (Wis. Stats.) 
 

62.11  Common Council.  (1)  How Constituted.  The Mayor and alderpersons shall be the 
Common Council.  The Mayor shall not be counted in determining whether a quorum is present at a 
meeting, but may vote in case of a tie. When the Mayor does vote in case of a tie the Mayor’s vote 
shall be counted in determining whether a sufficient number of the Council ayes voted favorably or 
unfavorably on any measure. 

 
DISCUSSION 

 
Pursuant to Sec. 2.16(2), MGO, any Council member present who, when a matter is put to a roll call vote, 
passes, fails to vote or refuses to vote shall be recorded as voting “no” for the sole purpose of determining 
the Mayor’s entitlement to vote. (Emphasis supplied).  The Council operates by a “rule of eleven”:  all laws, 
ordinances, rules, resolutions and motions must receive the favorable vote of eleven members to pass.  Sec. 
2.18, MGO.    This is regardless of whether the other nine members vote against the item or abstain from 
voting. 
   
Chapter 2, Standing Rules of the Common Council, does not speak to how to count an abstention.  As a 
result, we look to Robert’s Rules of Order for guidance.  Sec. 2.32, MGO.  An abstention is an attempt by 
a member to remain neutral.  Robert’s Rules of Order, 9th Ed., §43, page 398.  A vote of present is an 
abstention.  Id., §44, p. 414.  In Detroit Terrazzo Contractors Assoc. v. Board of Trustees of the B.A.C. 
Local 32 Ins. Fund, 176 F. Supp.2d 733 (2001), the court, speaking about Robert’s Rules of Order, 
stated: 
 
The trustees are correct in that Robert’s Rules of Order provides that “Abstentions have no effect on 
calculation of votes. (When a ballot is marked “abstain,” it is considered a blank.)”  176 F. Supp.2d 
at 740. 
 
In Wrzeski v. City of Madison, 558 F.Supp. 664 (1983), the court ruled that an alder had a right to abstain 
from voting even in the absence of a conflict of interest and that an alderperson could not be compelled to 
vote on any item, contrary to a Council rule at the time that required a “aye” or “no” vote.  The court 
indicated that because of the majority vote requirement, a failure to vote did not prevent the Council from 
functioning.  Id. at 668.  For the reasons stated above, an abstention cannot be counted as a “no” vote for 
purposes of determining when the Mayor is entitled to vote in case of a tie. 
 
Section 3.47(5)(f), MGO, requires an alderperson to abstain from voting: 
 
 (1)  ...if the matter under consideration involves her or his or her or his immediate family member’s 

financial or personal interests to the extent that such interests conflict or appear to conflict with her 
or his official duties or would impair or reasonably be expected to impair her or his independence of 
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judgment or actions. 
 
Where, as indicated above, an alderperson’s personal or financial interests conflict with his or her official 
duties or independence of judgment, this office has consistently counseled that an alderperson not only 
abstain from voting, but also from participating in the debate.  See also Opinion on Abstention From 
Voting, June 27, 1989, Henry A. Gempeler, City Attorney.  While the ordinance is not particularly clear on 
what procedure to follow (the ordinance only refers to disqualification from voting) the better practice is for 
the alderperson to leave the chamber for the item.  The alders should clearly refrain from the discussion and 
voting, for to do otherwise, would be contrary to the spirit of the Ethics Code and could raise questions as 
to the appearance of conflict of interest of the entire body and its deliberative process. Id.    
 
It is fundamental that a person who has an excused absence pursuant to sec. 2.025, MGO, should be 
recorded as “not present” on all roll call votes.  By rule, an unexcused absence at the time a roll call vote is 
taken shall be recorded as “not present”.  Sec. 2.16(3), MGO.  Therefore, excused and unexcused 
absences shall be recorded as “not present” during roll call votes and shall not be treated as votes for 
purposes of determining who voted for and against an item on the Council agenda. 
 
Section 62.11(1), Wis. Stats., provides that the Mayor may vote in the case of a tie vote but only in 
determining whether a sufficient number of the Council has voted favorably or unfavorably on any measure.  
As a result, the Mayor can only vote when there is a ten-ten tie vote.  Alders who pass, fail to vote or refuse 
to vote shall be recorded as voting “no” for the sole purpose of determining the Mayor’s entitlement to vote. 
 Sec. 2.16(2).   Abstentions and absences from the Chamber, whether excused or unexcused, shall not be 
deemed votes for the purpose of determining when the Mayor can vote.  
 
Finally, the Wrzeski court stated the following about legislators who refuse to vote on difficult or 
controversial issues: 
 

There can be no doubt that a representative who consistently dodges difficult or controversial issues 
by not voting on them does a disservice to his or her constituency.  However, in our government 
system, the proper remedy for such behavior lies with the electorate.  “A fundamental principle in 
our representative democracy is, in Hamilton’s words, ‘that the people should choose whom they 
please to govern them.’”  (Citations omitted)  558 F.Supp. at 668. 

 
If you have any further questions with respect to this matter, please feel free to contact me. 
 
 
 
             
       James L. Martin 
       City Attorney 
JLM:sob 
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Summary: For the purposes of sec. 2.16(2), Madison General Ordinances, abstentions and absences 
from the chamber during roll call votes shall not be considered votes for the purpose of determining when 
the Mayor can vote in case of a tie.  By rule, only passes, failures to vote or refusals to vote can be 
considered “no” votes.  




