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You requested my legal opinion on when super-majority votes are required by the 
Common Council to approve amendments to the City budget.  On a regular basis, 
questions arise as to whether a certain resolution before the Common Council 
constitutes a “Budget Amendment” such that it needs a 3/4 majority vote, or 15 votes, 
for approval by the Common Council.  The term “Budget Amendment” is used 
somewhat loosely and is a misnomer.  The correct legal question is whether the vote 
constitutes an “appropriation.” 

The City has informal practices to decide whether certain types of actions constitute 
appropriations such that they become a 15-vote item on the Council floor, usually 
based on discussions between your office and the City Attorney. 

In at least one respect, relating to receipt and expenditure of grants or other approvals 
that do not change the bottom line for the City’s budget, I believe the City’s practices 
are contrary to the legal definition of an appropriation, and I recommend those practices 
change immediately.  I also note other areas where either the Common Council with 
respect to ordinances, or the Mayor and the Finance Department in conjunction with 
other City Departments with respect to administrative interpretations, might wish to 
consider changes to current practice.  

This Opinion has three sections.  The first section examines the statutes, ordinances, 
and case law surrounding what constitutes an appropriation and when a super-majority 
may or may not be needed to approve an item. The second section examines the 
current practices of the City in a number of areas, and compares them to what appears 
to be required under the law.  The third section sets out my recommendations on the 
correct legal treatment of an “appropriation.”  

I. THE LEGAL PARAMETERS. 

There are few state statutes governing common council votes on budget matters.  
Chapter 65 of the Wisconsin Statutes relates to municipal budgets, but most of the 
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chapter is applicable only to first class cities.  Madison is a second class city.  
Nonetheless, the City of Madison has, pursuant to Wis. Stat. sec. 65.01, adopted 
portions of Chapter 65 to govern its budget operations. 

One portion that Madison has not adopted is Wis. Stat. sec. 65.06.  Indeed, it appears 
that the limitations in Wis. Stat. sec. 65.01 would prohibit the City from adopting Wis. 
Stat. sec. 65.06.  Thus, the following provision in Wis. Stat. sec. 65.06(6)(a) does not 
apply to Madison: 

The common council by resolution adopted by a three-fourths vote of all the 
alderpersons, may appropriate money from its contingent fund for any lawful 
purpose. 

Rather, Madison is covered by Wis. Stat. sec. 65.90.  This statute provides in part in 
Wis. Stat. sec. 65.90(5)(a): 

. . . the amount of tax to be levied or certified, the amounts of the various 
appropriations and the purposes for such appropriations stated in a budget 
required under sub. (1) may not be changed unless authorized by a vote of two-
thirds of the entire membership of the governing body of the municipality. 

In addition to these state statutes, several Madison Ordinances and resolutions govern 
modifications to budgets or appropriations.   

Sec. 2.19, MGO, reads: 

No appropriation shall be made or voted from any City fund for any purpose 
except upon an affirmative vote of three-fourths of all members of the Common 
Council provided, however, that adoption of the annual budget shall be a simple 
majority vote item. 

Sec. 4.03, MGO, states as follows: 

The Board of Estimates and the Common Council shall annually provide for a 
contingent fund of not less than One Hundred Thousand Dollars ($100,000).  No 
appropriation shall be made from said fund except upon an affirmative vote of 
three-fourths (3/4) of all the members of the Common Council. 

In these two ordinances, the City has imposed upon itself a three-fourths majority 
requirement for appropriations outside of the budget process.  State law would only 
require a two-thirds majority.  

There are several Wisconsin court decisions that discuss what constitutes an 
appropriation, usually arising within the context of the governor’s authority to line-item 
veto any appropriation bill. 
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The most commonly accepted definition is one that originated in State ex. rel. Finnegan 
v. Dammann, 220 Wis. 143, 148, 264 N.W. 622 (1936).  Quoting favorably from an
Arizona decision, the Wisconsin Supreme Court said: 

An appropriation is “the setting aside from the public revenue of a certain sum of 
money for a specified object, in such manner that the executive officers of the 
government are authorized to use that money, and no more, for that object, and 
no other.” 

This definition was cited with approval in Flynn v. Department of Administration, 216 
Wis. 2d 521, 538-39, 576 N.W.2d 245 (1998), and in Risser v. Klauser, 207 Wis. 2d 
176, 192-93, 558 N.W.2d 108 (1997). 

Thus, taking these definitions, it appears that any time the Common Council takes a 
certain sum of money and sets it aside for a specified purpose, the Council has made 
an appropriation.  This certainly allows for much leeway in determining what constitutes 
a “purpose,” that is, you could have a “purpose” as broad as “the Police Department” or 
as limited as “pencils for the Office of the City Attorney.” 

II. PAST PRACTICE OF THE CITY

This portion of the memorandum will examine the City’s past practice in seven areas, 
with comparisons to the statutory language set out above.   

A. Adoption of the Annual Budget:  This has always been done by a majority vote 
(11 votes).  This is in accordance with state statute and with the current 
language of Sec. 2.19, MGO.   

B. Appropriations from the Contingent Fund for Another Purpose:  In Madison, the 
so-called Contingent Fund is normally called the Contingent Reserve.  Pursuant 
to Sec. 4.03, MGO, these appropriations have always required a 3/4 vote (or 15 
votes) of the Common Council. 

No state law requires that these be a 15-vote item.  If the City were to change its 
ordinances, appropriations from the contingent reserve could be treated as 
matters requiring 2/3 majority (14 votes), pursuant to Sec. 65.90(5)(a), Stats. 

C. Operating Budget Transfers:  Major Objects:  The City has effectively defined the 
“purpose” of an appropriation as being the Major Objects within a Department or 
Division.  

The major objects in the budget are the following items: 

(1) Permanent Salaries 
(2) Hourly Employee Pay 
(3) Overtime Pay 
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(4) Fringe Benefits 
(5) Purchased Services 
(6) Supplies 
(7) Interdepartmental Charges 
(8) Debt, Other Financing Uses 
(9) Capital Assets 

If the transfer were to exceed $5,000 from one Major Object to another
1
, it would

need approval of the Common Council.  Current practice has been to consider 
this as a modification of the budget, but not an appropriation within Sec. 2.19, 
MGO, that required a 3/4 vote.   

However, based upon the definition of “appropriation” as described above, it 
would appear that any amount not previously authorized by the Common Council 
(that is a movement of more than $5,000 between Major Objects), would 
constitute an additional appropriation because the “purpose” of the appropriation 
has changed.  Absent some other action by the Common Council, these 
modifications above $5,000 should be considered appropriations requiring a 
three-fourths vote of the Council.  The same rule would apply if the transfers 
were between Divisions or Departments, above $5,000. 

D. Grant Funds or Other Revenues with Offsetting Expenditures:  When grant funds 
and their potential use are set forth in the budget, no further authorizing 
resolution is needed.  But what does the City do when it applies for and receives 
unanticipated grant funds during the year?   

My understanding is that your office has relied upon informal opinions of prior 
City Attorneys that, if no further appropriation from the general fund is needed 
with respect to the grants, there is no appropriation requiring a 3/4 vote.  This 
was based on the analysis that the receipt and expenditure of the grant funds 
ended up being a wash, with no impact on tax generated revenues and no funds 
taken from the contingent reserve. Since there was no impact on funds 
generated by taxes, the use and receipt of grant funds, or other revenue, when 
there was a corresponding equal expenditure, has traditionally been approved by 
a simple majority vote. 

However, the mere fact that the receipt and expenditure is a wash does not  
exclude the action from the definition of “appropriation” set forth in the cases 
above.  The funds may have come from a source other than tax revenue, but 
once they are held by the City, they become funds of the City and the resolution 
certainly constitutes an action setting aside those funds for a specific purpose or 
purposes. 

1 Pursuant to sec. 4.02(5), MGO, and the annual budget resolution, transfers up to $5,000 are considered minor and 

thus are delegated to the Finance Director and Mayor to accomplish administratively.  
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I conclude that designating how grant funds are to be spent constitutes an 
appropriation and would require a super majority vote.  This could be a 2/3 vote 
under state statute, although a 3/4 vote is required under current city ordinance. 
This same rationale would apply to other unexpected revenues which are set 
aside for a specific purpose. 

E. Language Changes in the Budget:  If the Council makes minor language 
changes in the use of funds identified in the budget, it likely does not constitute a 
new appropriation.  This presumes that the language change does not mean that 
a specified amount is moving from one of the major objects to another or moving 
between departments.  More significant language changes, making a proposed 
use of the funds into a very different project or proposal, may effectively 
constitute a new appropriation. Determining whether language changes 
constitute a change in “purpose” must be done on a case by case basis.   

F. Capital Budget Items:  The capital budget contains a list of projects.  Every 
project is given an Account Number. Some Account Numbers contain several 
projects of a similar type. The traditional City interpretation has been that, so 
long as the funds stay within a specified Account Number, it does not constitute 
a new appropriation to move funds from one project to another, and there is no 
need for any action by the Council because it does not constitute a new 
appropriation. 

The Finance Director may wish to prepare an Administrative Procedure 
Memorandum (APM), for approval by the Mayor, that more clearly describes 
when these changes would be considered an “appropriation”, that is, when the 
modification of a capital budget item changes the purpose of the appropriation. 

III. RECOMMENDATIONS OF THE CITY ATTORNEY

Based upon the above, my recommendations are as follows: 

A. Approval of the Budget:  No change needed. 

B. Appropriation from the Contingent Fund:  The City should very seriously consider 
modifying the 3/4 majority to a 2/3 majority for any new appropriations. 

C. Operating Budget Transfers: Major Objects:  The current practice of treating 
transfers of over $5,000 between Major Objects should change.  These transfers 
constitute an appropriation and should require a super-majority vote rather than 
a simple majority.  This policy of allowing these administrative transfers of $5,000 
or less, set forth each year in the Budget resolution, is proper, but I recommend 
the practice be brought into Chapter 4, MGO, setting out the current practice 
allowing the Finance Director to approve transfers between Major Objects of up 
to $5,000. I note that the $5,000 limit has not changed since 1988.  The City may 
wish to consider updating that figure. 
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D. Grant Funds or other Revenue/Expenditure Neutral Approvals:  Current practice 
should be modified so that the expenditure of grant funds received from outside 
sources is considered an appropriation, and a super-majority vote is required. 
The same would apply to other revenue/expenditure neutral changes that 
constitute an appropriation, where unexpected revenues are offset by equal 
expenditures.  In each instance, the City is setting aside funds for a specified 
purpose, thus meeting the definition of an appropriation. 

E. Language Changes in the Budget:  No change is needed in the current practice.  

F. Capital Budget Items:  While no change is legally required in the current practice, 
there ought to be some discussion of how projects are grouped into Account 
Numbers and whether the existing practice meets the intent of the Council.  The 
Finance Director may wish to propose an APM on this topic. 

_______________________________  
Michael P. May 
City Attorney 

 CC:   Mayor Paul Soglin 
All Alders 
Department and Division Heads 
Deb Simon 
Maribeth Witzel-Behl 

SYNOPSIS:  Once the City budget is approved, state law and City ordinance require 
that any new appropriations require a super-majority vote for approval.  The Opinion 
discusses the legal definition of what constitutes an “appropriation”, and recommends 
several changes in some current city practices to bring them in line with legal 
requirements.  


